Snøkiting

Spots

I denne spotguiden prøver vi å belyse de viktigste aspektene med kiting på Haugastøl, så du skal få mest mulig ut av oppholdet ditt.


Den typiske kitesesongen på Haugastøl starter som regel i Oktober og varer til slutten av Mai. Typisk byr Nov-Jan på mer ustabile forhold, med sterkere vind og mer snøvær enn senere i sesongen. Men dette kan variere fra år til år.

Å få mest mulig vind på Haugastøl handler like mye om dyktighet som flaks. Det er noen spesielle fenomen på Haugastøl og i områdene rundt som gjør at det lønner seg å være lokalkjent. Noen av disse triksene står direkte i teksten til de ulike spottene mens de viktigste kommer her.

Når det blåser østlige vindretninger vil det nesten uten unntak blåse mer jo lenger vest på Hardangervidda du kommer. Og det er ofte lokale variasjoner. Det er ikke unormalt at det er vindstille på Ørteren, Halne og Skulevika. Først når man kommer til Skiftesjøen begynner vinden å ta seg opp. Er det 5 ms på Skiftesjøen fra øst vil det som oftest være 7-10ms på Dyranut som ligger kun 2 km unna.

På vestlige vindretninger har man litt av samme effekten (mer vind på østsiden når det blåser vest), men ikke på langt nær som har på østavind.

Nordlige vindretninger har en tendes til å dø ut utover dagen, så det gjelder å komme seg ut tidlig.

Sørlige retninger gir ofte nedbør.

Styrken til Haugastøl ligger utvilsomt i at det ikke kun er en spot, og er det vindstille der får man ikke kitet. Tvert imot har man 12-15 spotter som alle er i verdensklasse. Men for å finne den beste vinden er man avhengig av å være mobil.

Kolonnekjøring og generelle regler for kiting langs Rv7

Riksvei 7 er veien som går via Haugastøl og over Nord Europas største fjellplatå Hardangervidda. Strekningen fra Haugastøl til Maurseth på andre siden av Vidda er 42 km. 35 av disse har snøkiting i verdensklasse. Med all vind og snø langs veien er det ikke til å unngå at veien til tider vil være stengt eller begrenset til kolonnekjøring. Hvis veien er stengt er det som regel for mye vind til å kite uansett. Eller at brøytemannskapene jobber med å få åpnet veien igjen etter uvær. Når veien er helt stengt er det Slødtfjorden, Nygårdsvannet, Lillevann, Ustevann og Havsdalen som er tilgjengelige spotter.

Når det er kolonnekjøring er det en rekke skrevne (og uskrevne) regler som gjelder. Som regel er det mulig å følge kolonnen til Ørteren eller Lægreid. Fortell brøytemannskapene at du skal kite, og de vil fortelle deg hvilke spotter du kan reise til. Det er ikke tillatt å bevege seg mellom ulike spotter uten å følge brøytebil. Hvis du gjør det risikerer du og sette både deg selv og brøytemannskapene i fare. I tillegg er det stor fare for at du ødelegger for andre kitere når du ikke respekterer kolonnereglene. Uten den gode dialogen vi har med brøytemannskapene om kolonnekjøringen, vil det være vanskelig å få kitet så mye som vi gjør på Hardangervidda.

Vær også oppmerksom på at veien kan være åpen når du kjører opp for å kite, men at det blir kolonnekjøring i løpet av tiden du er der. Se derfor alltid etter om du har fått en lapp på frontruten der det står om det er har blitt kolonnekjøring.

Husk du er gjest i en nasjonalpark, og ikke etterlater deg noe annet enn skisporet ditt! Hardangervidda er som skapt for kitere, men har også noen få hindringer. Det kan være steiner, skavler og utrygg is avhengig av når du er her på sesongen. Bruk sunn fornuft, og hold deg unna hvis du er usikker på forholdene.

Er du i tvil om noe angående kolonne regler eller andre ting ta kontakt med Haugastøl på 32 08 75 64.


Spotter:


Ørteren

ØrterenØrteren er sannsynligvis den beste og mest brukte kitespotten i Norge. NM, WC og Redbull Ragnarok har alle blitt arrangert her.

Det er gode parkeringsmuligheter 3 steder langs veien. Alle vindretninger fungerer, og det er generelt svært snøsikkert her. Nybegynnere setter pris på uendlig mye plass på vannet, mens de mer rutinerte bruker terrenget rundt på alle kanter av vannet. Det er generelt mer (og større) stein terrenget på østsiden av Hardangervidda så tidlig på sesongen er det stort sett alltid bedre snøforhold i terrenget rundt Skiftesjøen/Dyranut.

Spesielle hensyn

Vannet er regulert, så vannet har en tendens til å bli tappet ned etter at det har fryst. Dette gjør at det i kantene av vannet kan være noe overvann og is som stikker opp. I nordøst enden av vannet er det sperret av et område der det tappes ned vann til kraftstasjonen. Man gjør lurt i å holde seg utenfor sperringene. Demningen i østsiden har også en magisk tiltrekningskraft på kitere. Blåser det vestlige vindretninger og du ikke har 3 vintre med erfaring i ryggen bør du gå så langt upwind som mulig for å holde seg unna demningen.

Vindretninger

Alle

Lægreid

LægreidLægreidvannet og Ørteren blir delt av Rv7. Lægreid er ikke regulert, og er mye grunnere enn Ørteren så dette vannet er alltid blant de som fryser tidligst på høsten. Vannet er endel mindre enn Ørteren, men allikevel god plass til mange kitere. Lægreid er et fint utgangspunkt for turkiting mot Tuva, Ustaoset og Geilo.

Spesielle hensyn

Det er et utløp mellom Ørteren og Lægreid (under veien som deler vannene) som ofte gjør at det kan være litt dårlig is der. Spesielt tidlig/sent i sesongen.

Vindretninger

Alle

Ørterdalen

Ørterdalen 1Ørterdalen er Norges minst hemmelige secret spot. Dette er spotten der det “alltid” blåser, selv når det er stille i resten av Sør Norge. Spotten ligger i en liten dal som går fra Ørteren og ned til Slødtfjorden på Haugastøl. Sesongen strekker seg stort sett fra Nov-Mai

Spotten er todelt, med riksvei 7 som deler. Denne spotten er liten i forhold til alle andre spotter, så den blir kun brukt når det ikke finnes andre alternativ. Typiske forhold for vind i Ørterdalen er når det er kaldt og klart vær. Jo kaldere det er jo mer vind blir det. Fallvinden som kommer nedover dalen kommer alltid fra vest. Den er stort sett superstabil hvis det er klart vær. Nybegynnere (helt ferske bør velge en annen spot) bør holde seg på det lille vannet, mens de mer rutinerte kan også bruke østsiden av veien for å få mer helling til å ta fart for å hoppe.

Spesielle hensyn

Riksveien deler denne spotten i to. Skal du bytte side av veien tar du ned kiten, og går over. På nordsiden av spotten er det en høyspentledning man må holde seg LANGT unna. Det bør være åpenbart, men det er ikke lov å krysse under ledningen med kiten i luften. Det er stort sett kaldt når det er vind her, så ansiktsmaske/kuldekrem er en god investering.

Vindretninger

V og Ø

Slødtfjorden (Haugastøl)

Slødtfjorden er vannet som ligger rett nedenfor Haugastøl Turistsenter. Det er et regulert vann, der isen stort sett er trygg fra tidlig Desember til tidlig Mai. Pga mange høye fjelltopper rundt er ikke alle vindretninger idelle.

Spesielle hensyn

Vannet er regulert, så vannet har en tendens til å bli tappet ned etter at det har fryst. Dette gjør at det i kantene av vannet kan være noe overvann og is som stikker opp. Det er også utløp i vest enden av vannet som er åpent hele vinteren, som det definitvt kan være lurt å holde seg unna!

Vindretninger

S, SØ, Ø og tildels NØ.

Lillevann (Tjørngravstjørne)

Dette vannet ligger ca en km nord for Haugastøl Turistsenter. Lillevann ligger akkurat i randsonen av Hallingskarvet nasjonalpark. Vannet er ca 2km2, og et bra sted for de fleste kitere. De ferske holder seg stort sett på vannet, men de mer rutinerte kan bruke terrenget på alle sider av vannet. Lillevann er et suverent utgangspunkt for turkiting både vestover mot Finse, men også mot Ustaoset og Geilo. Været kan ofte være dårlig langs Hallingskarvet, og det finnes ingen vei i nærheten så man må ta hensyn når man legger ut på tur. Det er ca 15 min gange fra riksveien for å nå spotten, men boende på Haugastøl Turistsenter blir kjørt opp på snøscooter ved stengt vei.

Spesielle hensyn

Noen hytter rundt vannet, som man ikke trenger å bruke som rails/hopp.

Vindretninger

Alle untatt S

Nygårdsvann

Nygårdsvannet ligger ca en km fra Haugastøl innover Rallarvegen. Dette er et stort vann som fungerer utmerket på alle vestlige og østlige vindretninger. Isen er stort sett trygg fra des-mai. Dette vannet kan ikke nåes med bil vinterstid. Denne spotten blir i hovedsak brukt når det er stengt/kolonnekjøring på Rv7. Det er ca 10 min gange fra Haugastøl, men boende gjester på Haugastøl blir kjørt på snøscooter.

Spesielle hensyn

Vannet er regulert, så vannet har en tendens til å bli tappet ned etter at det har fryst. Dette gjør at det i kantene av vannet kan være noe overvann og is som stikker opp. Det er også utløp i vest enden av vannet som er åpent hele vinteren, som det definitvt kan være lurt å holde seg unna!

Vindretninger som fungerer

NV, V, SV, NØ, Ø, og SØ.

Fagerheim/Lappestein

FagerheimI dette området kiter de fleste på Litle/Store Krækjavann eller i området rett ved Lappestein. Det finnes 3 offentlige parkeringer i nærheten. Det er morsomt terreng østover mot Ørteren, og nordover mot Krækkja. Fagerheim er et godt utgangspunkt for turer mot Finse, da det er merket løype herfra.

Spesielle hensyn

Det er utløp mellom Store og Vetle Krækkjavann som bør unngås tidlig/sent på sesongen.

Vindretninger

De fleste fungerer, men NV og SØ er best da vinden kommer gjennom en dal som gjør vinden stabil.

Båtstjørn

BatsjernBåtstjørn er et vann ca 1 km videre fra Fagerheim. Det fryser tidlig på sesongen, og har ofte bra vindforhold. Suverent sted for nybegynnere på vannet, og morsomt terreng for viderekommende spesielt i vest/sør enden av vannet.

Spesielle hensyn

Ingen spesielle

Vindretninger

Alle

Halne

HalneHalne ligger rett ved noen av de høyeste toppene på Hardangervidda. Halne kan være en virkelig god spot når det klaffer med vinden, men også gusty ved feil vindretning. Spotten består av et stort vann (Halnefjorden) på sørsiden av veien og bra terreng/fjell kiting på nordsiden av veien.

Det finnes et par parkeringer i nærheten. Vær oppmerksom på at du må spørre om tilatelse/betale for å parkere på Halne Fjellstove.

Spesielle hensyn

Noe av terrenget på nordsiden er svært bratt, og vinden kan derfor bli ustabil på noen retninger. Se opp for snøskred i de bratteste hellingene.

Vindretninger

NV-V-SV-S-SØ-Ø

Skulevika (dieseldalen)

Skulevika er en glimrende spot for de aller fleste. Spotten ligger i en stor dal, som faller østover fra Skiftesjøen og mot Halne. Det er stort sett myrer og små vann under snøen, så dette er en spot som kan brukes tidlig i sesongen.

Skulevika er også et fint utgangspunkt for turer hvis man vil kite sørover på Vidda.

Spesielle hensyn

Ingen

Vindretninger

Dalen som Skulevika ligger i ligger SV-NØ vendt, så vinden blåser ofte denne retningen, men alle retninger fungerer.

Skiftesjøen

SkiftesjøenSkiftesjøen er blant de desidert mest populære spottene på Hardangervidda. Isen fryser tidlig, og terrenget rundt består av slakke bakker som er perfekt til snøkiting. Det er generelt lite stein i terrenget, så med kun 30-40cm snø er det stort sett mulig og kite overalt. Dette gjør at sesongen ofte strekker seg til slutten av mai og begynnelsen av juni. Vinden har en tendens til å være mye sterkere på østlige vindretninger her og på Dyranut iforhold til spottene som ligger lenger øst.

Spesielle hensyn

Ingen

Vindretninger

Alle

Dyranut

Dyranut 1Dyranut er en populær spot på alle vindretninger, men de østlige retningene er spesielt bra. I likhet med Skiftesjøen er det lite stein i terrenget, så det trengs ikke mye snø for at det skal være gode forhold i terrenget. På nordsiden av veien blir det alltid mange naturlige kickere og skavler som er perfekt for kitere med freestyle ambisjoner.

Spesielle hensyn

Turisthytta åpner stort sett til påske, frem til da er det stort sett ikke noe problem med parkering. Ta hensyn når du parkerer, og spør om tillatelse hvis det er åpent.

Vindretninger

Alle

Spotter vest for Dyranut

Past DyranutEtter Dyranut begynner terrenget å falle ned mot Eidfjord og Hardangerfjorden. Dette gjør at det sporadisk kan være fallvind med østlig retning. Det er ikke så mange parkeringsplasser, og mindre snø enn på Dyranut. Men på vindstille dager, er det stort sett verdt en kjøretur for å lete etter vind.