Norsk
English
Kontakt Oss

Rallarvegen, over Hardangervidda, går langs Bergensbanen fra Haugastøl via Finse, Hallingskeid, Myrdal og ned til Flåm. Du kan også sykle til Voss. Veien, som i seg selv er en severdighet, bringer deg gjennom et fantastisk høyfjellsområde fra 1000 m.o.h. opp til 1300 meters høyde og ned til havets nivå.

Haugastøl til  Finse 27 kilometer, Haugastøl til Hallingskeid 48 kilometer, Haugastøl til Vatnehalsen 65 kilometer, Haugastøl til Flåm 82 kilometer.

For oppdatert informasjon om føreforhold på Rallarvegen besøk vår side på Facebook:

 

Rallarvegen som sykkelveg

Rallarvegen ble åpnet som sykkelveg sommeren 1974. Det var ikke en ny veg som ble åpnet, men gjenåpning av en gammel og ærverdig anleggsveg. I de første årene etter gjenåpningen var det bare noen hundre syklister som syklet strekningen fra Haugastøl og vestover til Myrdal. Rallarvegen som sykkelveg ble landskjent på slutten av 1980 årene etter at det ble vist et TV-program om turen. Terrengsykling har blitt populært og interessen for å sykle i fjellet er økt. De siste årene regner vi med at ca 25 000 sykkelturister fra inn- og utland har syklet Rallarvegen hvert år. Fortsatt er Rallarvegen enestående fordi den ikke er blitt utvidet eller modernisert. Byggemetoden og vedlikeholdet er i samsvar med det som var typisk for den tiden som Rallarvegen ble anlagt på, og i dag kan man beundre det imponerende arbeid med murer og broer som ble gjort da vegen ble bygget på slutten av 1800 tallet.


Historien bak Rallarvegen
I mars 1894 vedtok Stortinget at det skulle bygges en jernbaneforbindelse mellom Christiania og Bergen. Bergensbanen skulle bygges over høyfjellet via Haugastøl og Finse. Før anleggsarbeidet som var et av de til da mest krevende jernbaneprosjekter i Europa, kunne settes i gang måtte det bygges anleggsveier fra Voss, Flåm og Geilo frem til den traseen som banen skulle følge. Dette var en av de første store oppgavene som måtte løses. Alt som trengtes av forsyninger og utstyr måtte transporteres fra bygdene og opp til høyfjellet. Gjennom en kort og hektisk sommersesong gikk det daglig hundrevis av hestetransporter innover fjellet med materialer og utstyr. På begynnelsen av 1900-tallet var det bortimot 2400 mann i anleggsarbeid på Bergensbanen. "Rallar" var betegnelsen på anleggsarbeiderne, ofte utenlandske, som bygde jernbanene i Norge. Dette ga senere transportveien det populære tilnavnet Rallarvegen.

Bergensbanen ble høytidelig åpnet av Kong Haakon 27. november 1909, og i 1999 feiret den sitt 90 års jubileum.

 

Rallarvegrapport 24. August 2015

Etter noen varme sommeruker er Rallarvegen virkelig på sitt flotteste.

Det er nå kun ca 30 korte snøfonner mellom Finse og Hallingskeid, så hele veien er nå farbar for de aller fleste. 
Vær obs på at snøsmeltingen og flommen ifjor høst har gjort sitt til at veien til tider er steinete vest for Finse. Så vi anbefaler god tid så man har mulighet til å trille i partiene der det trengs. Som alltid bør barn være flinke til å sykle om man vurderer å sykle hele veien.

Det går daglig sykkeltog fra Haugastøl kl 10.30 og fra Finse kl 11.18 vestover for de som ønsker det. 
Retur fra Flåm går 17.25.

Ruten

Haugastøl - Finse 27 km
Du kan velge å starte turen på Rallarvegen fra Haugastøl stasjon. Her stopper toget fra både Bergen og Oslo med jevne mellomrom, og du vil finne parkeringsplasser. Herfra følger du RV7 (hovedveien) til Haugastøl Turistsenter. Du vil også finne offentlige parkeringsplasser på motsatt side av Haugastøl Turistsenter. Vår sykkelpakke er et populært valg for de som ønsker en ferdig pakke for en tur på Rallarvegen med leiesykkel, overnatting, mat og transport.

Rett utenfor Haugastøl Turistsenter starter Rallarvegen. Den har en stigning på 222 meter til Finse. Underveis vil du oppleve mektig natur, og  mange flotte broer, vokterboliger og Nygård gård som var den høyesteliggende drevne gården til langt ut på midten av 1900tallet.  Du vil også passere Storurdivatnet og Storurdi vokterbolig som ligger 1150 moh. Du vil se den nye og moderne jernbanetraseene som er bygget for å tåle tog som kjører med høyere hastighet enn dagens. En ny tunnel, Gråskallen er bygget og du vil se snøskjermer som skal hindre snøen fra å føyke til i sporet slik at det blir ufremkommelig. Dette er viktige bidrag i å videreutvikle Bergensbanen til å bli en mer moderne bane samtidig som den stadig blir mer pålitelig og driftssikker.  Bruk litt tid på å se på alt som er blitt til ved håndemakt langs denne strekningen. 

Finse ligger 1222 moh og er Bergensbanens høyestliggende stasjon.  Du vil finne mange muligheter for fine fotturer ikke minst til Hardangerjøkulen vest for stasjonen. Det er å anbefale og ta en guidet tur til Hardangerjøkulen med Jøklagutane.  Et besøk på Rallarmuseet, hvor du kan se hvordan rallaren levde, hvilke redskap og hjelpemidler de hadde til å bygge Bergensbanen med, er obligatorisk for deg som skal sykle Rallarvegen. Om du ønsker å overnatte på Finse er det muligheter for dette på Finse 1222 og Finsehytta.


Finse - Hallingskeid 21 km
Når du sykler vestover fra Finse strømmer naturopplevelsene mot deg. Bruk tiden, sug inn inntrykkene, og nyt dem. La deg imponere av de storslagne og mektige fjell, med Hardangerjøkulen i vest som troner høyest med sin enorme kappe av hvit og asurblå evig is. Bruk litt tid på naturen rundt deg, ikke sjeldent kan du få øye på villrein i området. Legg også merke til de mange, vakre fjellblomstene langs vegen. Du kan se hvordan menneskene som i mange år kjempet under alle værforhold for å holde jernbanen mellom Bergen og Oslo åpen levde. Du ser vokterboligene hvor banevokterne levde sammen med sine familier. Du sykler forbi vokterboligene i Sandå, Slirå, Fagernut, og Grjotrust. Fagernut som ligger 1310 moh er den høystliggende vokterboligen i Norge. Her bodde det banevoktere fra 1904 til 1964. Du passerer Fagervatn 1343 moh som er det høyestliggende punktet på turen.

Om sommeren driver Rallarmuseet kafe i Fagernut vokterbolig. Her selges kaffe, vafler og den tradisjonelle sluskesuppen. Du får anledning til å se inn i en vokterbolig der en del av innredningen og interiøret er tilbakeført til slik det var i Bergensbanens første tid. Langs veien oppleves skjæringer, fyllinger og tunneler som får deg til å tenke på alt slitet som er lagt ned, og du vil stadig se håndverkskunst av ypperste klasse når du passerer steinbygde murer, stikkrenneåpninger, og jernbanebroer. Snøskjermer og snøoverbygg forteller deg om menneskenes tøffe og ville kamp mot kong vinter.

Hallingskeid - Vatnahalsen 17 km
I den første ingeniørboligen er det en selvbetjent turisthytte som er åpen hele året. Legg merke til gressletten i bunnen av dalen. Fram til svartedauden ble det holdt marked der. Om sommeren satte Hallingdøler, Sogninger, Hardinger, og Vossinger hverandre stevne. De hadde marked og konkurrerte - drakk og slåss. Nedover dalen fra Hallingskeid til Myrdal kan du se hvordan jernbanelinjen ligger på en hylle i fjellet. Se for deg rallarne som bygget dette stykke jernbane og tenk deg hvilke utfordringer de sto overfor. Dette er et parti hvor det ofte går snøskred om vinteren. Klevabrua er en vakker og imponerende bro med steinhvelving som du legger merke til før du sykler ned det ville og fascinerende Klevagjelet. Her går veien på en smal veghylle uten sikring så vær varsom og gå av sykkelen på dette partiet av vegen. På veg mot Vatnahalsen sykler du forbi Seltuft, her finnes det steinalderboplasser, og Reinungavatn.

Vatnahalsen er en holdeplass på Flåmsbana, her finner du også Vatnahalsen Høyfjellshotell.  Herifra velger du vei, enten til Myrdal og Voss, eller til Flåm. Det er to km til Myrdal, der kan du gå på toget og reise både øst- og vestover.

Flåmsdalen 17 km Flåmsdalen
Flåmsdalen er en imponerende vestlandsdal med Nordeuropas bratteste jernbane, Flåmsbana. Den er 20 km lang, har 20 tunneller og en høydeforskjell på 865 m. Flåmsbana er verdenskjent. Hver sommer reiser det nesten 400 000 turister med banen, og til Flåm kommer det over 100 cruisebåter med turister som opplever en reise med Flåmsbana hvert år. Fra Vatnahalsen snor Rallarvegen seg i 21 krappe slynger til Kårdal som er øverste gården i Flåmsdalen. Det er til tider smal og bratt vei, så det anbefales å trille sykkelen i perioder. Fra Kårdal forsetter vegen gjennom den ville Flåmsdalen forbi Berekvam og Dalsbotten. På vegen fra Dalsbotten og nedover mot Hårreina ser du den mektige Rjoandefossen på venstre side. Etter ar du har syklet fra Hårreina vil du se den tjærebrune Flåm kirke, fra 1667, som ligger vakkert i til i landskapet. Dikteren Per Sivle er født på gården ved siden av kirken, og du kan se bautasteinen som er reist til minne om han. På veien videre nedover til Flåm kan du beundre det naturskjønne kulturlandskapet nederst i Flåmsdalen.


Flåm
Flåm stasjon ligger i enden av Aurlandsfjorden som er en arm av Sognefjorden. Om sommeren er Flåm et sydende turistknutepunkt. Du kan høre alle verdens tungemål, og du ser turister på vei med båt, buss eller tog til nye opplevelser i den storslagne naturen som vi finner i dette området. Du finner alle de servicetilbud som du trenger, hoteller, pensjonater, campingplass, kafeer, restauranter og forretninger. Det er togforbindelse over Myrdal mot Oslo og mot Bergen. Det er båtforbindelse utover Sognefjorden og til Bergen og den nye helårsstamveien går gjennom Flåm.

For de som velger Sykkelpakken fra Haugastøl Turistsenter, er det inkludert returreise fra Flåm til Haugastøl med den verdskjente Flåmsbana.


Fra Myrdal til Voss 43 km
Myrdal stasjon, 867 moh, er knutepunkt mellom Bergensbanen og Flåmsbanen. Dersom du skal sykle Raundalen fra Upsete til Voss må du ta lokaltog fra Myrdal gjennom Gravhals -tunnellen til Upsete for å kunne sykle videre. Fra Upsete følger du Rallarvegen til Mjølfjell Ungdomsherberge hvor du kommer over på bilvei. På veien mot Voss passerer du Reimegrend, Urdland og Ygre.


Voss
Voss er trafikknutepunkt i hjertet av Fjord Norge med gode forbindelser til Østlandet, Hardanger, Sogn og Fjordane og til Bergen. Voss er et kjent turiststed som kan by på alt det som en turist måtte ønske. Du vil finne mange spennende muligheter for turer med Voss som utgangspunkt. Det er alt fra lette fotturer på en formiddagsstund til en rundtur, som kan vare hele dagen, til en av fjordene. Eksempler på andre aktiviteter som du kan delta i er riding, rafting og fjellvandring. Voss er også kjent for sine mange kulturtilbud. Vi nevner Ole Bull akademiet, Voss Folkemuseum med Mølstertunet og Vossa Jazz blant mange. I juni, juli og august settes det opp et ukeprogram med kulturopplevelser hver eneste uke.

 Rallarvegen er unik med at du kan ta hele strekningen fra Haugastøl til Flåm eller over til Voss, eller du kan lage kortere og mindre turer med å ta toget deler av strekningen.     Med små barn er det kjempefint å ta toget til Finse og sykle tilbake til Haugastøl.  Eller hvis målet er å nå Flåm kan man ta toget til Finse eller Hallingskeid og dermed få en kortere tur. 

SYKKELTOGET HAR STOPP PÅ HAUGASTØL. FINSE, HALLINGSKEID, MYRDAL OG VOSS.  Bagasje kan sendes med sykkeltoget fra og til stasjonene Haugastøl , Finse, Myrdal og Flåm.